Asociacija Užvenčio sveikatos centras
Asociacija „Užvenčio sveikatos centras“ – tai gyvas tvarumo ir inovacijų židinys Kelmės rajone, kur niekas nenueina perniek. Mes tikime, kad gamtos dovanos – vaisiai, daržovės, uogos – gali teikti naudą dar ilgai po derliaus. Todėl kuriame inovatyvius produktus iš to, kas lieka: spaudžiame aliejus, išgauname natūralias skaidulas ir gaminame aplinkai draugiškas pakuotes, suteikdami antrą gyvenimą tam, ką kiti nurašytų kaip atliekas.
Siekiant šį tikslą įgyvendinti, pasitelkiame pažangiausias technologijas. Mūsų gamyba aprūpinta ultragarsiniu homogenizatoriumi, pasterizatoriumi, moderniomis džiovyklėmis, malūnu, fermentatoriumi bei šalto spaudimo aliejaus presu. Ši pažangi įranga leidžia mums teikti aukštos kokybės perdirbimo paslaugas vietos ūkininkams ir smulkiems verslams.
Tačiau mūsų veikla neapsiriboja vien gamyba. Drauge su partneriais iš Vytauto Didžiojo universiteto atliekame biochemijos, mikrobiologijos ir socio-ekonominius tyrimus, nuolat giliname žinias. Dalyvaujame Europos Sąjungos programos „Horizon“ projektuose, kad mūsų idėjos būtų pakylėtos į tarptautinį lygmenį.






Mūsų misija ir vizija
Mūsų misija – tvariai panaudoti gamtos dovanas, kuriant inovatyvius ir sveikatai palankius produktus, ir vienyti bendruomenę bendradarbiavimui bei dalijimuisi žiniomis.
Mūsų vizija - bendruomenė, kur meilė gamtai, sveika gyvensena ir bendrystė įkvepia dalintis žiniomis bei puoselėti mokslą. Kilk ir kelk – augti patiems ir padėti augti kitiems, kuriant sveikesnį, draugiškesnį ir daugiau žinių turintį pasaulį.
Užvenčio dvaro sodyba (Kelmės r.) – žavingas istorijos kampelis Ventos pakrantėje, apsuptas seno parko, menanti didikų laikus. Čia stovi vienintelis Lietuvoje išlikęs XVII a. pabaigos medinis dvaro ponų namas. Rašytoja Šatrijos Ragana čia sėmėsi įkvėpimo apysakai „Sename dvare“, o prie ponų namo iki šiol žaliuoja liepų alėja. XX a. pradžioje dvarą įsigijęs Jonas Smilgevičius – 1918 m. Nepriklausomybės Akto signataras – pertvarkė jį į modernų ūkį: veikė plytinė, vandens malūnas, net spirito varykla, tarsi primindama, kad vieta turi savo “virimą” kulinarinių ir bendruomenės tradicijų dėka. Šiandien buvusiame svirne veikia Užvenčio kraštotyros muziejus, o senųjų sienų glėbyje – asociacija „Užvenčio sveikatos centras“, jį globoja Audronė Ispiryan – žymiojo Povilo Višinskio palikuonė, todėl kulinarinės saviveikos ir maisto tradicijos čia yra ne tik misija, bet ir širdies reikalas. istorija ir inovacijos čia dera lyg senas receptas su nauju prieskoniu.
Projektai
Inovatyvūs sprendimai maisto, bioekonomikos ir edukacijos srityse.


Sveikatai palankių produktų gamyba
Įgyvendinome ir kitą projektą, kurio dėka Užvenčio krašte atgaivinome sveikatai palankių produktų gamybą. Šis projektas remiasi moksliniais tyrimais bei gerąja praktika ir tuo pačiu puoselėja vietos sodininkystės tradicijas – pasitelkę šiuolaikines mokslo žinias, atnaujinome senąsias uogų ir vaisių perdirbimo tradicijas moderniu, efektyviu būdu. Buvo sukurta nauja perdirbimo bazė: įsigijome dvi modernias infra raudonųjų spindulių pramonines džiovykles, liofilizavimo (šaldomojo džiovinimo) liniją, malino įrangą ir kitą įrangą, leidžiančią gaminti aukštos pridėtinės vertės sveikus produktus iš uogų, vaisių, daržovių bei vaistažolių. Tvirta mokslinė bazė užtikrino, kad taikomos pažangios džiovinimo ir malimo technologijos maksimaliai išsaugo naudingąsias medžiagas, vitaminus ir skonį – taip sukūrėme funkcinius maisto produktus, kurie naudingi sveikatai ir turi net farmacijos rinkoje vertingų savybių. Be to, diegdami modernias technologijas prisidėjome prie tvarumo: sumažinome maisto atliekas, nes ūkininkai dabar gali išdžiovinti ir perdirbti savo užaugintą derlių, visiškai išnaudodami jo potencialą.
Projektas suteikė apčiuopiamą naudą vietos bendruomenei socialiniu ir ekonominiu aspektais. Įkūrus naujas perdirbimo paslaugas, mūsų krašto gyventojai įgijo galimybę išsaugoti vaisius ir uogas žiemai, kurti iš jų naujus produktus ir didinti savo pajamas. Vietos ūkininkai ir smulkūs verslininkai dabar gali naudotis asociacijos įranga džiovinimo bei malimo paslaugoms – tai atveria naujas galimybes kurti verslus kaimo vietovėje, skatina jaunimą imtis iniciatyvų. Įgyvendinant projektą taip pat sukurta nauja darbo vieta – įdarbintas visas etatas administratoriaus-vadybininko, kuris rūpinasi įrangos priežiūra ir padeda bendruomenės nariams ja pasinaudoti. Ypatingas dėmesys skirtas vietos jaunimo ir bedarbių įtraukimui: jie buvo skatinami dalyvauti uogų auginimo, rinkimo ir perdirbimo veiklose, įgijo naujų įgūdžių ir motyvacijos. Galiausiai projektas sustiprino mūsų bendruomenę – atgaivino Užvenčio krašto paveldą derinant jį su mokslo pažanga ir suteikė žmonėms vilties, kad pasitelkus inovacijas galima kurti sveikesnę ir ekonomiškai gyvybingą ateitį savo regione.


Paslaugų, laisvalaikio ir tradicijų plėtra sveikatingumo srityje
Mūsų asociacija įgyvendino projektą, skirtą paslaugų, laisvalaikio ir tradicijų plėtrai sveikatingumo srityje. Projektas turėjo tvirtą mokslinį pagrindą – veiklos grindžiamos naujausiais tyrimais ir bendradarbiavimu su specialistais, kad vietos gyventojams būtų teikiamos saugios ir veiksmingos sveikatinimo paslaugos. Įgyvendinant šią iniciatyvą sukurta moderni materialinė bazė: įsigijome aliejaus spaudimo presą, pasterizatorių, skysčių dozatorių, fermentavino įrangą ir ultragarsinį homogenizatorių, todėl galime gaminti natūralius maisto produktus bei kosmetikos žaliavas iš vietinių uogų, vaisių ir daržovių. Technologinė pažanga leido sukurti inovatyvius produktus, pavyzdžiui, vaisių actą ar šalto spaudimo aliejus kosmetikai, kurie pagrįsti mokslo žiniomis ir išlaiko naudingas savybes.
Šis projektas atnešė didelę naudą vietos bendruomenei – sumažėjo socialinė atskirtis ir atsirado naujų galimybių mokytis bei kurti. Organizuojame edukacines programas ir praktinius užsiėmimus, kuriuose gyventojai (ypač jaunimas ir kiti neaktyvūs asmenys) mokosi pasigaminti sveikatingumo produktų namų sąlygomis. Tai ne tik stiprina žmonių žinias ir pasitikėjimą savimi, bet ir puoselėja mūsų krašto tradicijas, integruodama jas į turizmo ir laisvalaikio veiklas. Įgyvendinę projektą sukūrėme naujas darbo vietas – priėmėme dirbti pusės etato gamybos vadovą ir mokymo specialistą iš socialiai jautrios grupės, taip skatindami įtrauktį. Džiaugiamės, kad dabar asociacija gali teikti unikalius sveikatinimo produktus ir paslaugas, kurių anksčiau regione nebuvo, o vietos gyventojai turi daugiau galimybių tobulėti, vienytis bendriems tikslams ir kurti tvaresnę gerovę.




Jaunimo galimybių erdvė
Esame sertifikuota organizacija, galinti priimti jaunimą savanoriauti pagal Jaunimo savanoriškos tarnybos programą. Mūsų tikslas – suteikti jauniems žmonėms galimybę tobulinti savo kompetencijas, atrasti stipriąsias puses ir įgyti praktinės patirties srityse, kurios jiems artimos: nuo sveikatingumo, ekologijos ir turizmo iki maisto produktų kūrimo, komunikacijos bei meninių veiklų. Bendradarbiaujame su mokslo institucijomis, įskaitant VDU Žemės ūkio akademiją, todėl savanoriai gali įsitraukti ne tik į bendruomenės veiklas, bet ir į mokslinius tyrimus bei eksperimentus universiteto laboratorijose.
Mūsų komanda siekia, kad savanorystė būtų ne tik prasminga, bet ir įkvepianti. Čia jaunuoliai gali prisidėti prie renginių organizavimo, edukacijų, kūrybinių projektų, komunikacijos ir kitų iniciatyvų. Kiekvienam savanoriui sudarome individualų veiklos planą, atsižvelgiant į jo interesus, galimybes ir norimus įgyti įgūdžius. Tokiu būdu skatiname jaunimo iniciatyvas, padedame jiems atrasti savo kelią, ugdyti atsakomybę ir tapti aktyviais, socialiai sąmoningais bendruomenės nariais.
Žaliųjų produktų laboratorija
Įsivaizduokite vietą, kur iš vienos pusės kvepia ką tik surinktos avietės, iš kitos – vyksta diskusija apie dirbtinį intelektą maisto pramonėje. „Žaliųjų produktų laboratorija“ bus būtent tokia – netikėtų susitikimų ir idėjų mainų erdvė, kur sveika gyvensena susitinka su išradingumu. Čia gimsta ne tik produktai, bet ir istorijos: apie eksperimentinį arbatų barą, kurio gėrimai kaskart vis kitokie; apie natūralių dažų paletę, sukurtą iš augalų pigmentų; apie desertus, kuriuos galima vadinti „mažu moksliniu stebuklu“.
Laboratorijoje kiekvienas projektas prasidės ne nuo recepto, o nuo klausimo „ką dar galime sukurti iš to, ką jau turime?“ – ar tai būtų daržovių išspaudos, laukinės žolelės ar net „užmirštos“ senųjų sodų veislės. Čia kviesime menininkus kurti valgomą meną, mokslininkus – išbandyti naujas ekstrakcijos technikas, o bendruomenės narius – tapti bandomųjų degustacijų komisija.
„Žaliųjų produktų laboratorija“ taps atviru žaidimų lauku smalsiems, drąsiems ir tiems, kurie tiki, kad kaimo vietovė gali būti inovacijų epicentras. Čia kiekvienas uogos grūdelis, kiekviena idėja ir kiekviena klaida bus vertinga – nes iš jų gimsta tikra pažanga.
Mūsų veiklos sėkmę kuria partnerystės.
Bendradarbiaujame su mokslo institucijomis, kurios padeda mums vykdyti aukštos kokybės mokslinius tyrimus ir diegti naujausias žinias į praktinę veiklą. Įrangos tiekėjai iš Lietuvos ir užsienio užtikrina, kad dirbame su modernia, patikima ir pasaulinius standartus atitinkančia technologija. Kartu su kūrybingais kolegomis vystome produktų idėjas, dalinamės patirtimi ir kuriame naujus sprendimus rinkai. Mūsų partnerių tinklą papildo pardavėjai, padedantys pasiekti vartotojus, bei rėmėjai, tikintys mūsų vizija ir prisidedantys prie jos įgyvendinimo. Ši stipri bendradarbiavimo ekosistema leidžia mums kurti inovacijas, kurios remiasi mokslu, technologijomis ir bendruomenės įsitraukimu.






